Malmöblog dinsdag 7 mei 2013: middelbare vrouw in onderjurk

dossier songfestival

eurosong 2013 malmo barry blogtDoor Barry van Cornewal

Vandaag moeten de landen in de tweede helft van de eerste halve finale repeteren. Montenegro mocht het spits afbijten en het land komt met het meest hedendaagse lied van dit jaar. We krijgen dubstep gecombineerd met rap en een zangeres die flink haar scheur kan opentrekken.

De twee rappers verschijnen in witte ruimtepakken. Zangeres Nina wordt letterlijk vanuit de grond gelanceerd en ze draagt een outfit waar fans op een Star Trek-conventie van zouden watertanden. Het ziet er grappig uit, maar het kans is zeer groot dat dit optreden als “circusact” wordt bestempeld. En van dat imago moet het songfestival nu juist af.

Maar ach, tussen een Oekraïense reus en Montenegrijnse ruimtevaarders valt het des te meer op dat Anouk geen poespas nodig heeft om te imponeren!

Roberto uit België.

Roberto uit België.

België was als tweede aan de beurt en Roberto klonk een stuk beter dan tijdens Belgische voorronde. Hij wordt nu omringd door twee danseressen, maar de combinatie matched niet echt.

Zij dansen fel en heftig, terwijl hij met een wat zijige blik de camera’s inkijkt. En smaken verschillen, want Bart vindt juist dat die blik veel goed maakt en dat Roberto een hoog knuffelgehalte heeft. Hoe dan ook, dit is geen hoogtepunt.

De act van Wit-Rusland.

De act van Wit-Rusland.

Wit-Rusland zet een reuze grote discobal op het podium en aan het begin van het lied komt (oh, wat een verrassing!…) zangeres Alyona eruit. De zangeres mist geen noot, maar vanwege de drukke choreografie is ze teveel bezig met het tellen van de pasjes en bewegingen, en mist ze wel een stuk uitstraling. Van Bart had ze lekker in die bal mogen blijven zitten: Huppa DHL sticker erop en retour Minsk!

Na Alyona uit Wit-Rusland was Aliona uit Moldavië aan de beurt. Het prachtige “O mie” is gecomponeerd door Pasha Parfeny, die vorig jaar in Baku nog de elfde plaats behaalde. En ook hier is weer sprake van een act. De zangeres draagt een grote witte jurk waarop beelden geprojecteerd worden.

et begint in het rood en gaat over in een nachtelijke sterrenhemel waarop later bliksemflitsen verschijnen. En dan ook hier weer, na de Reus van Oekraïne, een Efteling-effect: De zangeres stijgt langzaam op, alsof haar benen een groeispurt doormaken zoals de nek van Langnek.
Tot slot komen er rood/gele lichteffecten op de jurk, waardoor het wel een beetje lijkt alsof Jeanne d’Arc op een brandstapel staat. De jurkprojectie is overigens niet nieuw op het festival: Vorig jaar zagen we dit al bij zangeres Sabina Babayeva uit Azerbeidzjan.

De Keltische kruisen verschijnen op de achtergrond bij het lied van Ierland. Zanger Ryan Dolan zou zo uit het kamp van Frans Bauer kunnen komen. Hij komt een stuk zelfverzekerder over dan bij zijn nationale finale. En het klinkt ook een stuk beter. Ook hier wordt weer flink getrommeld, nu door shirtloze mannen met grote nep-tattoos (of moeten we het gewoon bodypainting noemen?). Leuk! We hoeven er verder niet veel woorden aan vuil te maken.

Het feit dat de inzendingen van Ierland en België best wel wat overeenkomsten hebben, zal betekenen dat ze in deze finale elkaar punten zullen afsnoepen en het roept al snel de vraag op: Wie van de twee gaat naar de finale?

Zangeres Despina van Cyprus had vanmorgen haar ketting om gedaan, maar was vervolgens vergeten haar jurk aan te trekken. Het leek tenminste alsof ze in haar onderjurk stond te zingen. En voor een vrouw van zekere leeftijd is dat niet echt aan te bevelen. Zoals te verwachten was zong ze het lied goed, maar het is allemaal wat te braaf en ben je het lied alweer vergeten voordat het introductiefilmpje van het volgende land voorbij is.

De zangers die deze dag op het podium repeteren hebben allemaal iets liefs. Geen overdreven macho’s maar jongens die in de bus waarschijnlijk gaan opstaan voor de eerste de beste oma die instapt. Na België en Ierland geldt dat nu voor de zanger van Litouwen. Het lied van Andrius is vrolijk en aanstekelijk. Halverwege de repetities deed hij een zonnebril op, wellicht vanwege het feit dat zijn wenkbrauwen weer een eigen show gingen opvoeren (daarover later meer…)

Servië mocht vandaag als laatste repeteren, en zij zullen de eerste halve finale dan ook afsluiten. Drie jonge meiden van Moje 3 zingen als een soort Servische K3 met (zoals collega Tom twitterde) afgekeurde Mega Mindy kleding. Hiermee zijn ze tevens grote kanshebber voor de Barbara Dex Award 2013: De fan-award voor de slechtste/lelijkste kleding van het festival. Ze voeren een soort act op, maar aangezien ze niet in het Engels zingen is daar weinig van te begrijpen. Dit één van de weinige liedjes waarvan we bijna zeker zijn dat ze de finale niet gaan halen.

Eten
Inmiddels was het bijna 19.00uur toen we de EuroClub verlieten om wat te gaan eten. We besloten om vanavond niet te gaan stappen, en gewoon lekker relaxed in het hotel te blijven. We hebben immers nog twaalf dagen te gaan….Categorieën:2013 Malmö blog, Dossiers, Eurovisie Songfestival

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: