Frankrijk – Vergheas: koken als God in Frankrijk

Het is een heel klein dorp, in de Auvergne in Frankrijk op de grens met de Limousine: Vergheas, 340 kilometer ten zuiden van Parijs. Er wonen zo’n zeventig mensen. Even buiten het dorp staat de kookstudio van Cees Akerboom en Jacco Scheper: Le Cuisinier de Combreille.

>> Plattegrond

Cees (r) en Jacco bij hun kookstudio.
Cees (r) en Jacco bij hun kookstudio.

Ze waren op zoek naar een vakantiehuisje in de Dourdogne maar het werd deze oude boerderij in Vergheas. Jacco was er meteen verliefd op, Cees had zo zijn bedenkingen maar begon al snel met het maken van schetsen van hoe het kon worden.

Aan de slag
Op aanraden van vrienden begonnen ze zo’n zes jaar geleden met het verzorgen van kooklessen. In kleine groepen worden de ingrediënten ingeslagen op een van de markten in de omliggende dorpen en daarna gaat iedereen aan de slag onder leiding van Jacco. Cees verzorgt tijdens de gezamenlijke maaltijd die erop volgt voor de wijnen.

Gedekte tafel.
Gedekte tafel.

Onder het huis is een cave en dat is het domein van Cees. Uit alle windstreken van Frankrijk liggen er wijnen opgeslagen. De vraag naar overnachtingsmogelijkheden brachten Cees en jacco ertoe om ook kamers te gaan verhuren. Dat doen ze nu zo’n vier jaar met succes. Aan het begin van de weg naar hun boerderij hebben ze onlangs een huis gekocht dat verhuurd wordt als gite.

Leeftijd
Cees gaat –als er gasten zijn- elke ochtend met zijn Dyane naar de bakker in het dorp, zes kilometer verderop. Hij is 19 jaar ouder dan Jacco. Aanvankelijk had Cees wel zijn bedenkingen. Hij ontmoette Jacco bij een etentje, vond hem heel aardig, maar veel te jong. Cees was ook helemaal niet toe aan een nieuwe relatie. Zijn vriend was net overleden aan Aids. Maar Jacco zag Cees wel zitten. Hij was net uit de kast en was onder de indruk van Cees. ‘Ik ben een boogschutter en hield vast’, zegt Jacco, ‘Cees is het beste dat mij ooit is overkomen, hij is mijn anker.’

Jacco in de keuken aan het werk.
Jacco in de keuken aan het werk.

Richtsnoer
Cees ging overstag en heeft daar nog geen dag spijt van gehad. ‘Jacco is heel gelijkmatig. Ik heb last van wisselende stemmingen. Jacco bepaalt waar ik naar toe moet. Hij is mijn richtsnoer.’

Cees was in Nederland werkzaam in de automatisering; Jacco werkte in een bloemisterij, maar ook in de thuiszorg. Jacco is de chef kok, Cees is de technische man van het stel. Maar hij is ook de gastheer, zorgt voor de etiquette aan tafel en voor een uitstekend glas wijn.

Cees bij de bakker.
Cees bij de bakker.

Handen uit de mouwen
Het mag dan wel een kookstudio zijn, waar je kunt leren koken, gewoon aanschuiven kan ook. En ook voor één of meerdere overnachtingen, zonder zelf in de keuken de handen uit de mouwen te steken, ben je welkom bij de altijd even gastvrije Cees en Jacco.

Het huis van Jacco en Cees.
Het huis van Jacco en Cees.

Het verhaal van Jacco en Cees is te horen in de Roze Golf van 7 augustus 2011.

Meer informatie:
>> Koken in Frankrijk
>> Mijn FrankrijkgidsCategorieën:En verder, Reisverhalen

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: