Boek: Gesodemieter in Den Haag – F.J.A.M. van der Helm

gesodemieter pb.inddRecensie

Wie meer wil weten over de homovervolging in Den Haag in de 18e eeuw kan terecht in het boek Gesodemieter in Den Haag van F.J.A.M. van der Helm. Volgens de schrijver zijn in 1730 in Den Haag veertien homo’s opgehangen en hun lichaam in zee gegooid.

In Nederland werd toen een “grote jacht” gemaakt “op lieden die in waren voor gelijkgeslachtelijk contact”, zoals de schrijver het noemt.

Omslag
Aanvankelijk stoorde niemand zich aan de “verwijfde types” aan het begin van de 18e eeuw, valt te lezen, maar dat verandert in 1730. Waarom men opeens anders ging denken over mannen die de liefde bedreven met mannen (en vrouwen met vrouwen) is nog niet achterhaald, maar volgens de schrijver zijn het waarschijnlijk religieuze motieven. Zodra een man was omgebracht werd het lichaam in zee geworpen, “omdat het onrein werd bevonden” en dus niet in de grond begraven mocht worden.

Den Haag
F.J.A.M. van der Helm beschrijft hoe een jacht ontstond “op deze lieden, die zijn weerga in de vaderlandse geschiedenis niet kent”. Na een uitgebreide inleiding over het fenomeen homoseksualiteit spitst hij zich toe op Den Haag in 1730, met een overzicht van plekken waar mannen elkaar troffen, een beschrijving van hoe een ware sekshandel met tussenpersonen tot stand kwam, en uiteindelijk een lijst van individuele verhalen van mannen die het met mannen deden… en daarom werden vervolgd.

Zoals het verhaal van Johannes de Lelij die jonge jongens leuk vond en ze slinks verleidde, of over de leraar die “”hem op de buik” draaide “waarna hij gemakkelijk het zaad tussen zijn billen kon brengen en vervolgens sliepen ze tevreden samen”.

Verliezen
Het is een bijzonder document, al vind ik dat de schrijver zich af en toe wat verliest in het mooi willen omschrijven van de gebeurtenissen. Het maakt het af en toe wat wollig, maar dat kan natuurlijk ook de bedoeling zijn van F.J.A.M. van der Helm. Wie meer wil weten over de homovervolgingen in Den Haag, doet er goed aan Gesodemieter in Den Haag te lezen.

Remco van Schellen

Boekinfo
Gesodemieter in Den Haag door F.J.A.M. van der Helm
Uitgegeven bij Kirjaboek

Link
HelmNieuwsCategorieën:Boeken, Mannenboeken, Non-fictie

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: