Boek: Gewaagd – Adriënne Nijssen

boek gewaagdVier vrouwen die elke maand samenkomen in een eetcafé. Hun partners mogen niet mee. Da’s het verhaal van Ellen, Guus, Mel en Ketie. Ze bespreken lief en leed, en dat gaat goed totdat één van de vrouwen een keer veel te laat komt, met de mededeling dat haar vriendin haar heeft bedrogen in hun eigen bed; ze heeft een oorbel gevonden.

Gewaagd beschrijft hoe elk van de vier vrouwen omgaat met deze onthulling, en hoe ze beginnen te twijfelen aan hun eigen relatie; is hún partner wel trouw en houdt ze nog wel van haar? “Hoe dan ook, na vandaag geloof ik niet meer dat er één vrouw bestaat die te vertrouwen is.”

Opdrachten
De vrouwen sluiten een pact: elke vrouw probeert één van de partners te versieren om te ontdekken hoe het gesteld is met de liefde en stellen de opdracht bij nog voor die begonnen is. maar de uitkomst hadden ze nooit kunnen verzinnen.

Kenmerkend
Adriënne Nijssen heeft weer een mooi boek geschreven in de recht-toe-recht-aan stijl met zo hier en daar wat humor, die haar kenmerkt én de verhalen zo goed leesbaar maken. Je krijg als lezer de zielenroerselen van de vier vrouwen voorgeschoteld.

Stamboom
Eigenlijk zijn het vier verhalen ineen, want elk hoofdstuk is in de ik-vorm geschreven en gaat over steeds weer een andere van de vier vriendinnen. Dat is leuk, maar ook lastig: soms raak je even kwijt met welke ik-persoon je nu weer te maken hebt en hoe de relatie met haar partner ook alweer in elkaar zit.

In het begin stoorde ik me aan deze verwarring, maar nadat ik besloot om dan af en toe maar wat minder duidelijk een ‘stamboom’ te weten, las het lekker door.

Twijfelen
De vier vriendinnen hebben afgesproken dat ze elkaar een paar maanden niet zullen zien en dat ze in die tijd nadenken over hun eigen relatie. Allerlei twijfels komen boven:
Guus: “Zou Lucy vaker met me willen vrijen als ik mooier zou zijn? Als ik tien kilo afval?”
Ketie: “Heel even vraag ik me nog af wat Fien zal denken als ik vannacht niet thuiskom. Maar voor ik me kan afvragen of Fien echt ongerust zal zijn, is ze al uit mijn gedachten verdwenen. Daarin is alleen nog plaats voor Anna.”
Melanie: “Lenny twijfelt maar kiest op het allerlaatste moment voor een Dame Blanche. Staat die combinatie koud ijs en warme chocoladesaus voor de tegenstelling tussen mij en haar?”

De afloop van het avontuur in Gewaagd is verrassend. De verhalen voelen echt aan, en dat is een compliment voor Nijssen. Toch hoop ik dat vriendinnenclubs dit soort belevenissen bespaard blijft. Soms wil je de vrouwen door elkaar schudden en roepen: “Maak het leven niet zo gecompliceerd, wees eerlijk!”, maar dat zou Nijssens verhaal minder spannend maken, en minder echt.

Remco van Schellen

Boekinfo:
Titel: Gewaagd
Auteur: Adriënne Nijssen
Uitgeverij: LaVita
ISBN: 978 90 79556 28 1Categorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: