Boek: Donor gezocht – Rianne Witte

boek donor gezochtRecensie

“Maar we kunnen het toch probéren?” Marit wil een kind. Susan niet. Toch zoeken ze een manier om een baby op de wereld te zetten. Ze willen dat doen zonder man… zonder sperma, maar met twee eicellen.

Ziehier: het plot van Donor gezocht, door Rianne Witte. Proto-dyke Marit zit zonder werk en wil koste wat het kost een kind, terwijl haar vriendin Susan twijfels heeft. En onderwijzeres Susan heeft ook problemen op haar werk, die de sfeer er niet beter op maken.

Manloos
Schrijfster Rianne Witte neemt ons, aan de hand van Marit, mee op de zoektocht naar informatie over manloos zwanger worden. “Zou u uw vraag nog een keer willen herhalen?” vraagt dokter Van den Wijk beleefd glimlachend. “Want ik weet niet zeker of ik u goed begrepen heb.”

En ze laat ons ook voluit meekijken in de gedachtenwereld van Marit. “Hetero’s hoeven alleen maar een keer lekker te seksen en hebben negen maanden later een kindje dat het product is van hun liefde. Wij lesbo’s moeten vooral maar dankbaar zijn dat lesbisch ouderschap in Nederland wettelijk is toegestaan. (…) Het is gewoon niet eerlijk.”

Proefkind
Natuurlijk lukt het niet om zonder man een kind te krijgen, en natuurlijk beleven Marit en Susan allerlei toestanden om toch aan hun kinderwens uiting te geven. Om het uit te proberen nemen ze een proefkind (hilarisch dagboekverslag), zoeken ze zaad (wat een gedoe), en zijn er complicaties (haha, wat wurmt Marit zich in allerlei vermakelijke bochten om na een onverwachte wending actie te ondernemen).

Schateren
Rianne Witte heeft met Donor gezocht weer een prima boek afgeleverd. De schrijfstijl is vlot, en ze laat je af en toe schateren. Wel dreigt het thema van het boek, de zoektocht naar een kind, op een gegeven moment wat naar de achtergrond te zakken en ik vraag me dan werkelijk af of dat nog terugkeert. Maar dat is gelukkig zo. De ik-vorm van het boek is goed gekozen.

Witte heeft zich kennelijk goed ingelezen in inseminatietechnieken en de mogelijkheden en onmogelijkheden van het krijgen van een kind. Dat is fijn, want haar beschrijvingen nodigen uit om zelf ook te zoeken op internet. Al is het alleen al om te kijken of een paarse dildo met spuitballetje bestaat.

Remco van Schellen

Boekinfo
Titel: Donor gezocht
Auteur: Rianne Witte
ISBN: 978-90-79556-17-5Categorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: