Boek: Flynn – Joanne Horniman

boek flynnRecensie

Soms zijn er van die mensen door wie je direct tot in de ziel wordt getroffen. Het overkomt Anne als ze in de stad een meisje ziet optreden.

Na wat liedjes gezongen te hebben verdwijnt dat meisje weer. Anne blijft in verbijstering achter. “Zonder om te kijken ging ze met hem weg, de gitaar dicht tegen zich aan, en mijn eigen losgerukte hart achter zich aan sleurend.” Ziehier in een notendop het verhaal dat Joanne Horniman beschrijft in Flynn.

Joanne Horniman is een Australische schrijfster die in eigen land vooral bekend is van kinderboeken en verhalen voor tieners. Twee boeken werden al eens in het Nederlands vertaald. Flynn (oorspronkelijke titel About a girl) is het eerste buitenlandse boek dat wordt uitgegeven door LaVita, de Utrechtse uitgeverij die zich heeft toegelegd op boeken met lesbische verhalen.

Wol
Horniman schrijft mooi. Spannend ook, in prachtige zinnen die gelukkig niet te wolig zijn. Door de manier waarop ze haar woorden gebruikt vóel je de emoties die Horniman beschrijft tot diep in je lijf.

“Ik aaide zijn lange dankbare rug, tot aan het puntje van zijn gestreepte staart, en bedacht hoe frustrerend het was dat we ons zulke vrijheden kunnen veroorloven bij dieren maar niet bij mensen. Ik wilde haar hoofd aaien – van dit meisje waarvan ik heimelijk wist dat ze Flynn heette. Ik wilde haar lange glanzende zwarte haren volgen van haar kruin tot halverwege haar rug, en dan weer bovenaan beginnen. Zou ze zich dan oprollen op mijn schoot?”

Verlangen
In Flynn gaat het over het verlangen van Anne naar Flynn, het lichamelijke antwoord dat Flynn daarop geeft, maar ook de onmacht van beide vrouwen als hun verwachtingen niet op één lijn blijken te zitten. “En plotseling, midden in de nacht, verliet Flynn me. (…) En ik kon niets doen.”

Maniertje
Horniman kan ongeduld in me oproepen. Soms eindigt een hoofdstuk met een cliffhanger die voor mijn gevoel te snel komt, soms al als het hoofdstuk nog maar net is begonnen. Juist op die momenten wil ik dat ze doorgaat, en overvalt me het gevoel dat die cliffhanger het verhaal extra spannend moet maken. Dat had niet gehoeven. Maar da’s dan ook de enige kritiek op Flynn, en -gelukkig- bezondigt Horniman zich er niet te vaak aan.

Boeiend
Wat knap is van de Australische schrijfster is dat nét als je denkt dat je weet waar het verhaal mogelijk naar toe gaat er een wending in zit. “Maar vóór Flynn, vóór bijna alles, was er Michael.” En een stukje verder: “Ik had me erop voorbereid dat ik de nieuwe vrouw van mijn vader zou haten. Ik had niet verwacht dat ik verliefd op haar zou worden.”

Boeiend
Het boek blijft boeien tot de laatste pagina. Telkens kom je weer wat te weten over de levens en gevoelens van Anna en Flynn. “Ik durf te wedden dat jij ook dingen over jezelf verzwegen hebt.” Grappig: hoewel het boek Flynn heet, gaat het over Anna. En Anna intrigeert, want waarom denkt ze zo min over haarzelf?

Remco van Schellen

Boekinfo
Flynn – Joanne Horniman
Uitgeverij LaVita – ISBN: 978-90-79556-18-2Categorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: