Boek: Landen – Emma Donoghue

boek landenOnthou de naam Emma Donoghue, schrijfster van Landen dat in het Nederlands is uitgegeven door LaVita Publishing in Utrecht. Donoghue komt uit Ierland en woont in Canada. En ziedaar: een gelijkenis met de hoofdpersonen uit Landen.

Het is een vermakelijk boek over een potige pot uit Canada en een keurige lesbiënne uit Ierland. Jude woont in een klein dorp, Síle in de grote stad Dublin. Bij toeval komen ze elkaar tegen als Jude naar Engeland vliegt en tijdens de vlucht verzorgd wordt door stewardess Síle. De vonk slaat over, de vrouwen zijn verliefd. Alleen jammer van die Atlantische Oceaan tussen beide vrouwen.

In het verleden had Jude een relatie met een man, met Riz. Nog steeds is er soms lichamelijk contact en de twee kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Maar Jude is verliefd op Síle.

Rizla plofte neer op de oude tartan bank. “En euh, tussen jou en die Ierse – is het L-woord al gevallen?”

Jude staarde hem aan. “Bedoel je ‘Lesbiënne’?”
“Ik bedoel de Lie-ve-de,” zei Rizla op zangerige toon.
“Nee,” zei ze en kreeg een kleur.
“Dus jullie zijn gewoon –wat? Maatjes?
“Ik denk het.”

Donoghue schrijft op een vlotte en humoristische manier. De Ierse homogemeenschap komt aan bod, de liefde die vrouwen voor vrouwen voelen, de jaloezie van een ex, en de problemen van een relatie op afstand. En de goede adviezen van anderen.

“Ik weet van meerdere huwelijken tussen iemand in LA en iemand in New York, met kinderen zelfs.”
“Hm,” zei Síle. “Ik vind dat het lijkt op van die onzichtbare gezondheidsklachten – zoals het prikkelbare-darm-syndroom, of hoofdluis. Zodra ik zeg dat ik een langeafstandsrelatie heb, roepen mensen ‘Oh, heb ik ook!’”
“Genees jezelf dan dame,” zei Jael vertwijfeld. “Oke, ga af en toe een weekendje naar Toronto om daar in het Hilton als konijnen tekeer te gaan, tot dat meisje uit je systeem is.

Wie weg wil dromen met een luchtig boek over een ingewikkelde lesbische relatie zit goed met Landen.

Remco van Schellen

Boekinfo
Landen – Emma Donoghue
ISBN: 978-90-79556-06-9
>> Uitgeverij LaVitaCategorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: