Boek: Ogen open! – Ronald de Waal

boek ogen openRecensie

Wat opvalt: voor in het boek, op de pagina met het ISBN en de gebruikelijke copyrightgegevens, staat dat elke overeenkomst met bestaande personen of gebeurtenissen op toeval berust.

Maar op de achterflap van Ogen open! staat dat het boek grotendeels is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. Ja zeg, wat is het nu! Maar eens even mailen met schrijver Ronald de Waal.

Jongens
Al wachtend op antwoord lees ik het boek. En ik ben blij verrast. ‘Ogen open!’ vertelt een coming out-verhaal door de ogen van Edwin. De Rotterdamse jongen wordt op school gepest, hij wordt altijd als laatste uitgekozen bij de gymnastiekles. En hij heeft snel door dat ‘ie op jongens valt.

Coming out
Soms beschrijft Ronald de Waal de gebruikelijke twijfels van iemand die zijn coming out-proces doormaakt. “Ik bladerde in het boek over seksualitiet naar het stuk ‘ontwikkeling van het lichaam’. De bekende afbeeldingen van een jongens- en meisjeslichaam. In mijn dromen kwam er op het leukste moment een jongen voor. Daar stond niets over. Zou het kunnen betekenen dat ik…?”

Schrijver Ronald de Waal

Schrijver Ronald de Waal

Maar De Waal neemt de lezer ook mee door de prachtige gedachten die bij de ontdekking van de seksuele identiteit horen. “Mijn ogen gingen langs de verschillende instrumenten op zoek naar de jongen. Hij speelde ook viool! Daar konden we in elk geval over praten. (…) Het leek soms of hij even terugkeek, recht in mijn ogen.”

Lichaamsdelen
Ogen open! heeft snelheid. Je blijft lezen, en dat is een goed teken. Voor mijn gevoel worden de passages over het geloof er een beetje met de haren bijgesleept, maar Ronald de Waal is dan ook actief bij het Apostolisch Genootschap en heeft hij samen met zijn vriend een homogroep opgericht binnen de kerk. Verder is het een redelijk recht-toe-recht-aan boek dat ook de seks op een normale manier behandelt, zonder omzichtige omschrijvingen van gevoelens en lichaamsdelen.

Leuk om te lezen zijn de gevoelens die Edwin heeft bij het zien van mooie jongens in de bus. “De jongen maakte zich klaar om uit te stappen. Hij draaide zich om – onze blikken kruisten weer- en stapte uit. Ik stond op en volgde hem door de glazen deuren de grauwe betonnen hal in. De verbinding mocht niet verbreken.”

Boude bewering
Bijzonder is Edwins band met zijn oma, de reactie van zijn ouders voorspelbaar. Ogen open! is het debuut van Ronald de Waal als romanschrijver. Een geslaagd debuut. Overigens: op zijn website zegt De Waal dat de roman de platvloersheid waarmee homoseksualiteit vaak wordt geassocieerd ontstijgt. Ik vind dat een nogal boude bewering, want er zijn meer boeken over seks en gevoelens.

Waarheid
En dan het waarheidsgehalte van het boek. Ronald de Waal mailt me terug dat sommige stukken in het boek zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en andere stukken fictie zijn. De oma uit het boek staat centraal voor de nuchtere kijk op het geloof die het Apostolisch Genootschap heeft. De dolk die hoofdpersoon Edwin maakt voor een islamitische vriend is een gebeurtenis uit De Waals eigen leven. Het hoofdthema van het boek is volgens De Waal niet zozeer de homoseksualiteit, maar de zoektocht in het leven en het kiezen voor je eigen weg.

Remco van Schellen

Boekinfo
Ogen open! – Ronald de Waal
ISBN: 978-90-5786-0812

Link
Website Ronald de WaalCategorieën:Boeken, Coming out, Mannenboeken

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: