Boek: Harde actie – Coen Peppelenbos en Doeke Sijens

boek harde actieRecensie

Tavenier 2 staat op de kaft boven de titel Harde actie. En dat is het ook, een vervolg op het boek Tavenier waarin het leven wordt beschreven van een groepje homomannen (en een enkele hetero) dat in het huis Tavenier in Groningen woont.

Door die woorden Tavenier 2 weet je gelijk wat je in handen hebt. Dat is handig, in één oogopslag is duidelijk welk vlees je in de kuip hebt. En dat is tegelijk ook het nadeel, want Harde Actie is wel heel erg Tavenier deel twee. Soms leuk, maar geregeld bekruipt me het gevoel dat het kunstje van deel 1 nog eens over werd gedaan.

Groepje
Tot zover de azijnzeikerij, dan nu de inhoud van deel 2. Het leven van de mannen uit deel 1 gaat dus verder, met de beslommeringen en veroveringen die nu eenmaal hoort bij een groepje nichten van in de dertig/veertig.

Thomas bedriegt zijn vriend Armin met een buitenechtelijke scharrel; de seks tussen de twee vrienden is uitgewerkt. Eeg gaat weer op mannenjacht. En hetero Ewout gaat een relatie aan met een vrouw.

De leukste homo in het verhaal is politieman Tim waarvan de meningen over diens seksuele geaardheid uiteen lopen. Toch wordt alles duidelijk als blijkt dat Tim een collectie Barbies heeft. “Het zijn er tweehonderdvierentwintig,” zei Tim, de verbijstering van Eeg en Maarten voor bewondering houdend. “Indrukwekkend,” zei Maarten. Met z’n drieën keken ze naar de volgepakte rijen met Barbies. Barbie in trouwkleren, Barbie in partydress, Barbie in werkkleding. (…) AlleBarbies zaten nog in de originele verpakking. Het was alsof ze naar een enorm poppenmortuarium keken”.

‘Buuv
Natuurlijk is mevrouw Boelens er ook weer, de boze overbuurvrouw die er alles aan doet om de mannen van Tavenier het leven zuur te maken. Dit keer zit ze in Leefbaarder Groningen, de afsplitsing van de politieke partij Leefbaar Groningen.

Ronduit vermakelijk zijn haar lessen internet waar ze leert Koekelen (denk daar maar eens over na). “En ze voelde zich trots dat ze al dat moderne gedoe binnen een ochtend kon leren. (…) Je kon klikken op een muis, dat was eigenlijk precies zo’n ding als het alarm dat naast haar ziekenhuisbed had gehangen. Klik, en er gebeurt wat. (…) Internet was prachtig. Het was alleen jammer dat die artikelen allemaal halverwege afbraken. Dat scherm moest eigenlijk veel langer zijn”

Verplicht
Geregeld is Harde actie leuk, zoals bij de afvalpoging van Armin. Na een paar minuten snakte hij naar adem en begreep opeens waarom de muziek in de zaal zo hard aanstond. Iedereen hijgde en kreunde, het zou vreselijk zijn als je dat steeds hoorde.

Soms is het boek actueel, bijvoorbeeld als een sneer wordt gegeven aan de Leeuwarder trouwambtenaar Eringa die geen homo’s wilde trouwen vanwege haar geloof. Vaak is Harde actie fragmentarisch als op één pagina de belevenissen van teveel personages worden beschreven. Het eerste boek Tavenier was een aanrader, Harde actie is een beetje een verplicht nummer.

Remco van Schellen

Boekinfo
Harde actie – Coen Peppelenbos en Doeke Sijens
ISBN 907748721-2Categorieën:Boeken, Fictie, Mannenboeken

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: