Boek: De Jane Austen Leesclub – Karen Joy Fowler

boek de jane austen leesclubRecensie

Het is een raar boek, die De Jane Austen Leesclub. Leuk geschreven, maar tegelijk afstotelijk. Op zowat alle pagina’s had ik dat dubbele gevoel.

Het verhaal gaat over een groep van vijf vrouwen en één man die geregeld bij elkaar komen om de boeken van Jane Austen te bespreken. (Austen leefde van 1775 tot 1817 en schreef onder meer Sense and Sensibility en Pride and Prejudice’) Al lezende krijgen we steeds meer te weten over de leden van het leesclubje.

 

Geheimen
Voor ‘onze’ doelgroep zijn Allegra en Grigg het interessantst, omdat Allegra lesbisch is en Grigg, de enige man, een onduidelijke seksuele voorkeur heeft. Allegra woonde ooit samen met haar vriendin die schrijfster was. Ze mocht echter nooit iets van haar lezen.

Uiteindelijk komt Allegra erachter dat vriendinlief allerlei geheimen van Allegra heeft gebruikt in haar verhalen. Natuurlijk is Allegra woest en verbreekt de relatie. Om later, zoals partners betaamt, vrijelijk te citeren uit het spraakgebruik van de ex: “Allegra deed heel hard haar best om niet met Corinnes ideeën te komen, maar telkens als ze iets zei kwamen Corrinnes woorden eruit.”

Echte man
Vermakelijk is de beschrijving van de gevoelige Grigg toen die nog een jongetje was: “Grigg werd altijd uitgelachen. In groep drie was hij de enige jongen die een hele ronde kon kaatseballen, maar ook dat bleek een sociale misstap te zijn.”

En de pogingen die vader doet om van Grigg een ‘echte man’ te maken: “Grigg ging op een omgekeerd appelkratje zitten en zijn vader gaf hem een tijdschrift. Op de voorkant stond een vrouw in haar ondergoed. Haar zwarte haar golfde in lange, losse lokken om haar gezicht. Ze had wijdopen ogen. Ze had enorme borsten, die maar net in een gouden beha pasten.”

Austen
Het is natuurlijk te verwachten in een boek dat draait om een Jane Austen leesclub, dat ook Jane zelf geregeld opduikt. Dat is tegelijk het afstotelijke van het boek. Tenzij je alles van Austen hebt gelezen, want dan snap je tenminste waar het over gaat.

Achterin het boek staan samenvattingen van Austen’s verhalen, maar daar kom je pas achter als je het boek al bijna uit hebt, een verwijzing in het voorwoord zou handig geweest zijn. Het verhaal zweeft een beetje en is zo hier en daar wat rommelig.

Ruzie
Waarom de leden van de leesclub opeens ruzie met elkaar krijgen is me nog steeds niet duidelijk. Als je al die wat mindere kanten vergeet, blijft een aardig verhaal over, met belevenissen en beslissingen die mensen zoal in het dagelijks leven moeten nemen. Wie thuis is in de verhalen van Jane Austen moet het zeker lezen: het zal aanvoelen als een warm bad.

Remco van Schellen

Boekinfo
De Jane Austen Leesclub – Karen Joy Fowler
ISBN: 90-234167-59Categorieën:Boeken, Fictie, Mannenboeken, Vrouwenboeken

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: