Boek: Schijn, hoop en liefde – Rianne Witte

boek schijn hoop en liefdeHaha! Wat een grappig boek is Schijn, hoop en liefde. Humoristisch en toch met een serieuze ondertoon, zoals ik ze graag zie. Het is het romandebuut van Rianne Witte. Als ze zo blijft doorgaan zullen we nog veel van haar horen.

De humor begint gelijk al op de eerste pagina als blijkt dat de contactadvertentie van AnneMieke door Anne en Mieke gezet blijkt te zijn. En dat wist hoofdpersoon Linda vantevoren niet. Ze moet dan ook even slikken, maar heeft heerlijke seks met de twee.

Religie
Seks met vrouwen, voor het eerst van haar leven. Wat zou haar vader ervan denken? En de Here God? Want Linda is streng religieus opgevoed en in Schijn, hoop en liefde volgen we haar gevecht tegen de dogma’s van de kerk en haar opvoeding.

“Volgens mij heeft vader gelijk en ben je met een jongen naar bed geweest”, viste Pipi. Haar ogen glinsteren bij het idee. Haar grote zus die hét al deed, daar kon ze indruk mee maken bij haar vriendinnen. Maar dan moest ze natuurlijk wel het hele verhaal weten. “Nee, onze Linda is niet met een jóngen naar bed geweest,” zei Geert langzaam en vol lading. (…) “Met een meisje dan? Op school zeggen sommige kinderen dat Linda lesbisch is.” Pipi sprak zo onbekommerd dat het leek alsof homoseksualiteit een onderwerp was dat dagelijks aan de eettafel werd besproken.”

Identiteit
Rianne Witte schetst een interessant verhaal van een jonge vrouw die tegen de klippen op haar eigen seksualiteit en identiteit ontdekt. Daarbij wordt hoofdpersoon Linda geholpen door broer Geert die toch niet zo vervelend blijkt te zijn als Linda eigenlijk dacht, en door hartsvriendin Kayleigh.

Alleen dat geloof: zonder al te dramatisch te doen schetst Witte een realistisch beeld van de problemen waar een gelovige lesbienne mee kan zitten. Al verandert Linda: “Ik vind het prima dat je bent zoals je bent. Ik weet zelf maar al te goed hoe het is als je niet jezelf mag zijn.” “Is het ook geen probleem voor je geloof?” Oh shit, daar had ze nog helemaal niet aan gedacht! Hoe kon dat nu? Tot voor kort vroeg ze zich bij alles meteen af of het niet in strijd was met de bijbel.”

Veluwe
Schijn, hoop en liefde
is echt een leuk boek dat verfrissend is geschreven. Goed is ook dat Robbie in het boek voorkomt, een persoon die het leven van Linda radicaal verandert en haar een totaal andere kijk op de wereld geeft: drag king, drag queen, travestiet, faux queen, transseksueel, transman en gender. (…) …het duizelde haar nog steeds. Op de Veluwe was het allemaal zo makkelijk en duidelijk, daar was een man een man en een vrouw een vrouw. Maar in de rest van de wereld was het blijkbaar een stuk ingewikkelder. Chapeau voor Witte.

Remco van Schellen

Boekinfo
Schijn, hoop en liefde – Rianne Witte
ISBN: 978 90 79556 03 8



Categorieën:Boeken, Coming out, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: