Boek: Halsoverkop – Anja de Crom

Halsoverkop.inddGelukkig. Ook Halsoverkop leest lekker weg. ’t Is de opvolger van een eerder boek van Anja de Crom, Villa Volta, over een groep lebische vrouwen in een kraakpand. Het is altijd spannend als iemand een deel twee schrijft, omdat het zo kan tegenvallen.

Dat is met Halsoverkop niet het geval. Gelukkig dus. Nu nog hopen op een deel drie om de boel af te ronden, en dan mag De Crom de deuren van Villa Volta sluiten wat mij betreft. Het moet ook weer geen maniertje gaan worden…

Noten
Halsoverkop
is geestig en gevat. Soms ook wat obligaat, want het café in het kraakpand heet De Tuinbroek, maar tegelijkertijd zijn die stereotypen ook wel weer grappig.

De Crom heeft een snelle schrijfstijl. Dat is prettig, omdat het boek in sneltreinvaart leest zonder lange uitweidingen, maar soms zou er iets meer rust in mogen zitten door juist wél wat meer details in een scéne te stoppen. Maar genoeg kritische noten gekraakt: Halsoverkop is gewoon een prima boek!

Kantoorvrouw
Er spelen verschillende verhaallijnen. Sara is de jonge huismeesteres in Villa Volta, een woongroep voor oudere lesbische vrouwen. Ze wonen met z’n allen in een gekraakt kantoorpand, maar de eigenaar wil ze eruit hebben en stuurt een strenge kantoorvrouw op de lesbo’s af. Sara’s hoofd raakt daarvan op hol.

De boeman van ElektraNed bleek een knappe, maar ijzig uitziende vrouw die Muriël Kranendijk heette. Ouder dan ik, jonger dan mijn moeder. (…) Ik was benieuwd wat voor ondergoed je nou onder zo’n mantelpak droeg. Het moest wel een string zijn, concludeerde ik toen ze voor me uit de trap opliep. (…) Mooie stevige billen. Meteen riep ik mezelf tot de orde. Ten eerste had ik al een leuke vriendin, en ten tweede kwam Muriël hier (…) om ons te vertellen hoe onze toekomst eruit zou zien.

Ouder
Een tweede verhaallijn gaat over de kloof tussen oud en jong, en hoe die op een losse manier gedicht kan worden. Eén van de oudere lesbo’s krijgt nichtje Sharona op bezoek, die weer samen met twee vriendinnen een andere oudere lesbo uit de Villa helpt bij het zoeken van nieuwe kleren vanwege een internetdate. “Wat is beffen?” vroeg Sharona. “Dat je aan iemand zijn kut likt.”(…) De mevrouw aan het tafeltje achter ons verslikte zich in haar koffie. “Dat kan helemaal niet,” zei Ashley. “(…)ik bedoel dat je niet iemand zíjn kut kunt likken.”

Luchtig
Vermakelijk is ook de verhaallijn over Kitty die samen met Sara naar een Canarisch Eiland vliegt om Gerda te redden uit de handen van een oplichtster.

Anja de Crom kan goed schrijven. En ook al is Halsoverkop een luchtig verhaal, natuurlijk zit er tussen de regels de nodige moraal in. Over vreemdgaan, over plastische chirurgie, over feminisme. En dat maakt het verhaal net weer wat sterker.

Remco van Schellen

Boekinfo
Halsoverkop – Anja de Crom
ISBN 978 90 79556 05 2Categorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: