Boek: Noem mij maar Maud – Adriënne Nijssen

boek noem mij maar maud“Je zult haar vergeten, ooit. Er komt een dag dat je niet aan haar denkt. Vervolgens komt er een dag waarop je merkt dat je al een week niet aan haar hebt gedacht. En daarna een maand, een jaar. Ze wordt een dierbare herinnering.”

Sarah heeft geen gelijk gekregen. Het zijn de woorden op pagina 2 van Noem mij maar Maud waarmee het schrijfster Adriënne Nijssen opnieuw lukt om je aan het begin van een boek het verhaal in te trekken. Je wil weten hoe het verder gaat.

Draad
Af en toe is Noem mij maar Maud verwarrend. Je krijgt een verhaal redelijk chronologisch verteld uit het gezichtspunt van verschillende mensen. Soms dreigen het wat teveel mensen en bijbehorende emoties te worden. Ik ben even bang de draad kwijt te raken.

Maar tegelijkertijd is dat ook het fascinerende van het boek: eenzelfde verhaal uit verschillende gezichtspunten met daardoor in korte tijd verschillende indrukken en gevoelens. Diepe gevoelens van mensen die liefde en haat voor elkaar voelen, maar niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Liefde
Hoofdpersoon is Yvonne, of Vonnie zoals ze ook wordt genoemd. Yvonne werkt als secretaresse op een notariskantoor. Haar gevoelens in de liefde zijn warrig: ze voelt iets voor Daniëlle, trouwt met Dexter, maar de liefde van haar leven is eigenlijk Eve. Of Sarah, zoals later zal blijken. De andere personen in het boek hebben een even warrig maar interessant gevoelsleven.

Het is geen specifiek lesbisch boek, maar de vrouwenliefde speelt wel een hoofdrol. “Iedere keer als ik Eve zag kreeg ik het verlangen haar te beminnen en door haar bemind te worden. Ik wilde haar horen genieten onder mijn verkennende handen. Ik wilde kronkelen van genot onder die van haar. Verder dan dat verlangen kwam ik niet. (…)” Eve heeft het nooit geweten, ze trouwde met haar trainer en kreeg drie dochters met blond haar.

Trut
In Noem mij maar Maud zit Adriënne Nijssen in het hoofd van verschillende mensen te roeren. Dat doet ze, net als in haar eerdere boeken, recht op het doel af. En dat maakt dit boek zo prettig om te lezen. Geen overbodige ballast, wel de twijfel van de vrouwelijke gevoelens. En de woede. “Trut” fluister ik. “Ben je nu weer hetero? Is Sarah afgedankt en heb je jezelf schoongepraat door te zeggen dat je een mens bent die van mensen houdt?”

Puzzel
Door het verhaal van Yvonne vanuit verschillende personen te vertellen ontstaat een compleet beeld van een ingewikkeld verhaal. Leuk is dat Nijssen ook gebruik maakt van de gedachten van de ober in het eetcafé waar Yvonne en één van haar vrouwen zonder te spreken een compleet gesprek voeren. Terwijl ze aan twee verschillende tafeltjes zitten. Vraag is wat Nijssen wil met het boek. Op pagina 95 vallen voor mij opeens puzzelstukjes in elkaar. Daarna duurt het nog tot bladzijde 236 voor je weet of het klopt. Da’s goed werk van Nijssen.

Remco van Schellen

Boekinfo
Noem mij maar Maud – Adriënne Nijssen
ISBN: 9789079556021Categorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: