Boek: Villa Volta – Anja de Crom

boek villa voltaHet boek is “opgedragen aan alle actieve lesbo’s van boven de – nou ja, ouder dan ikzelf´ staat voor in Villa Volta. En dat is ook waar het verhaal over gaat: over actieve lesbo’s van ouder dan de schrijfster, maar ook jonger dan haar.

Een makkelijk leesbaar, humoristisch boek over de jonge lesbo Sara. Ze is van school gestuurd, werkt in een café, heeft een huurschuld en een ex-vriend, en wordt via via gevraagd om huismeester te worden bij een pottenwoongroep.

Omweg
Sara moet eerst nog haar eigen geaardheid nog ontdekken. “Je moet haar gelijk vertellen dat je hetero bent. Met een omweg of zo, misschien iets over je vriendje”. “Liegen bedoel je. Ik heb helemaal geen vriendje, weet je nog?” “Toch vind ik dat je haar meteen moet laten merken dat je niet op vrouwen valt.” Ik zei niets. “Saar? Ben je er nog?” “Wie zegt dat ik niet op vrouwen val?” “Hè?”

Als Sara uiteindelijk ‘kennis krijgt’ aan Mo en Gerda komt alles in een stroomversnelling. Ze heeft opeens twee vriendinnetjes. Ze pakte het draadje waar ik mee bezig was en even raakte onze handen elkaar. Het was alsof we een klein schokje kregen. “Plastic schoenzolen,” zei Mo. Hoogspanning, dacht ik.

Verpot
Vermakelijk is te lezen over de avonturen van de groep oudere vrouwen die samen een woongroep willen stichten en die Sara hebben gevraagd als huismeester. Kopen en huren blijkt lastig, dus willen de dames kraken. Grappig is ook hoe Sara langzamerhand steeds verder ‘verpot’ tot een echte lesbo. Leuk is ook dat vooroordelen aan de orde komen.

“Ja, Evelien is lesbisch, wist je dat dan niet? Ik zag haar laatst het COC ingaan, die homotent weet je wel.” “Gek, ze ziet er helemaal niet lesbisch uit,” zei ik. “Hoe ziet dat eruit dan, lesbisch?” vroeg Karina. “Weet ik veel, kort haar, wandelschoenen? In elk geval geen minirok en netpanty’s.”

Luchtig
Even dreigt schrijfster Anja de Crom in haar eigen zwaard te vallen door in het begin van het boek wel erg veel vooroordelen te willen ontzenuwen. Iets te vaak komt een zin voorbij als ‘Bij een Bert verwacht je een vale huid, vlassig blond haar, een bril van twee seizoenen geleden en een buikje.’Gelukkig stopt het gevooroordeel op een gegeven moment.

Villa Volta is het eerste solo-lesboboek van Anja de Crom na de boeken uit de Pittyreeks die ze samen met Esther Bremer schreef. De Crom schrijft luchtig, vlot en met humor over homoseksualiteit. “Waar ben je bang voor?” vroeg Gerda. “Ik bijt heus niet hoor.” “Ook niet zachtjes?” Oh shit. Ik kon mijn tong wel afbijten. Stom Sara. Het boek Villa Volta is een goede aanwinst in de homobibliotheek. Mocht een filmregisseur nog een verhaal zoeken voor een lichtvoetige lesbofilm, dan zit ie goed met Villa Volta.

Remco van Schellen

Boekinfo
Villa Volta – Anja de Crom
ISBN 978 90 808722 7 1


Categorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: